Jeden niewinny stolik i trzy małe krzesełka, a ile różnych zależności zaaranżowanych przez architekta, projektanta, lub dekoratora wnętrz inaczej mówiąc chodzi o projektowanie wnętrz i mebli. Po prawej stronie drzwi wzdłuż całej ściany rozciąga się spory zespół segmentowy zakończony kącikiem do pracy usytuowanym w narożu obok okna. Układ taki ułatwia korzystanie przy pracy z książek i materiałów. Bezpośrednie pomoce znajdują się w zasięgu ręki w szufladach pod blatem i na półce zawieszonej na ścianie powyżej stołu.

Obserwując układ funkcji tego zespołu, dojdziemy do interesujących wniosków. Otóż system regałowy jest wyraźnie zwrócony, skierowany jakby w stronę całości wnętrza i .w pewnym sensie z całością wnętrza współpracujący. Natomiast zupełnie inaczej przedstawia się sprawa samego kącika do pracy. Kącik ten z racji swej funkcji jest wyraźnie wydzielony, odwrócony tyłem od reszty wnętrza. Takie ustawienie sprzyja wytworzeniu potrzebnego mikroklimatu, pomaga w skupieniu i koncentracji. Przy projektowaniu wnętrza trzeba zawsze dążyć do pewnego oddzielenia miejsca pracy od innych nurtów życia domowego. Bliskie przechodzenie, potrącanie czy nawet podświadoma obawa potrącenia stołu rozpraszają uwagę. Jednym słowem, mamy tu do czynienia z układem funkcjonalnym bardziej zamkniętym, odseparowanym.

Ważną sprawą w lokalizacji miejsca pracy czy nauki jest zapewnienie właściwego kierunku padania światła. Jak widać, w omawianym układzie zarówno światło dzienne, jak i sztuczne padają z lewej strony osoby piszącej. Takie kierowanie światła jest absolutnym dogmatem, od którego zawsze uzależniamy ustawienie miejsca pracy. Rzecz jasna, wyjątek pod tym względem stanowią tylko mańkuci. Największy i zazwyczaj najbardziej kłopotliwy dla małego mieszkania jest zespół sypialny i wnętrza łazienki aranżacja. Od rozsądnego ustawienia legowisk w dużej mierze zależy powodzenie całego układu wnętrza. Na rysunku perspektywicznym na pierwszym planie widzimy sypialnię. Trudno byłoby wymarzyć sobie dogodniejszą lokalizację: przede wszystkim jest to nieprzechodnia część wnętrza, bardziej zaciszna, mniej doświetlona.