Poziom pracy został znacznie uproszczony, widzimy jednoczęściowy stół przygotowawczy, który zaczyna się od wody a kończy na ogniu. Kolejność czynności została więc zachowana. Obudowa dolna obejmuje: pod zlewozmywakiem wiadro na odpadki, w części środkowej nakrycia i wiktuały, w prawej części pod kuchnią widzimy aranżacje kuchni Warszawa a tam lodówkę. Obudowa górna mieści wszystkie naczynia, i urządzenia kuchenne. Tryptyk górnych szafeczek (głębokich na 25-30 cm) tworzy linię prostą. Dolna obudowa natomiast dzięki głębokości „wnętrza” (aż 110 cm!) pozwala na załamanie jej w narożu.

Dzięki temu mógł zmieścić się zlewozmywak (zaznaczony linią przerywaną), który ustawiony został pod kątem prostym do stołu przygotowawczego. Pozostały prostokąt podłogi (120 X 55 cm) i wolny skrawek ściany ponad poziomem pracy wyłożone zostały materiałem wodoodpornym. Światło umieszczone jest „klasycznie” pod górnymi szafkami. Ze względu na brak okna i bezpośrednie połączenie z wnętrzem mieszkalnym niezmiernie istotnym elementem takiej kuchni jest sprawnie działający system wentylacyjny.

Zarówno minimalne wymiary jak i maksymalne zagęszczenie funkcji utrudniają zastosowanie elementów segmentowych, zwłaszcza w dolnej części obudowy. Przy realizacji skazani jesteśmy na własne siły. Tak wyglądać będzie urządzenie kuchenki szafkowej. Jak się okazuje, system trójpoziomowy nie tylko zdał egzamin, ale stał się konieczny, aby można było rozmieścić wszystkie niezbędne w kuchni z salonem przedmioty i urządzenia. Mamy do czynienia z urządzeniem bardzo uproszczonym, elementarnym, jednak jego trój-poziomowa struktura funkcjonalna została w pełni zachowana. Im mniejsze jest pomieszczenie, tym bardziej widoczne stają się zalety takiego układu funkcji. Logicznie rzecz biorąc, w miarę zmniejszania się powierzchni użytkowej podłogi ciężar funkcji zostaje. Widać to zarówno no plonie, jak i no rysunku widokowym kuchni prostokątnej.