Osoba pracująca przy biurku jest zwrócona twarzą w stronę centrum pokoju, sama jednak pozostaje jakby w zatoce. Prawą ręką sięga do księgozbioru, lewą do podręcznych szuflad, które widzimy pod blatem biurka. W ten sposób blat pozostaje zupełnie wolny i można go przeznaczyć wyłącznie na materiały niezbędne przy pracy. Światło dzienne pada z lewej strony osoby piszącej, światło sztuczne pada z lampy wiszącej bezpośrednio nad biurkiem. Przy pomocy bloczka można regulować wysokość zawieszenia lampy.

Przy opuszczaniu jej krąg światła jest mniejszy, ale bardziej skoncentrowany i odwrotnie przy podciągnięciu lampy w górę oświetla ona całe wnętrze. Nieco w tyle aby nie kusić swym widokiem w narożu wnętrza znajduje się miły kącik wypoczynku. Do rozmów w cztery oczy będzie potrzebny projekt wnętrz cena niezbędna jest, rzecz jasna, a przesunięcie fotela. Rozmówczyni (na przykład przedmiot badań psychologicznych) siedzi po drugiej stronie barku na ławie. Miejsce snu jest zlokalizowane wzdłuż ściany przeciwległej, we wnęce wytworzonej przez bryłę pieca.

Tapczan, urządzony i wyposażony w myśl znanych już zasad, nie wymaga specjalnego omówienia. Pewną innowacją wyposażenia jest stało ławo, biegnąca wzdłuż całej ściany okiennej. Spełnia ona różne zadania. Przy tapczanie jest nocną szafeczką i skrzynką na pościel, obok okna pojemnikiem na donicę z zielenią, obok barku niezbędnym siedziskiem, a na całej długości jej wypełnienie stanowi system niskich szafeczek. Utrzymanie ładu we wnętrzu przy tylu dodatkowych schowkach będzie znacznie ułatwione. Wreszcie piec.

Wszyscy zgodzimy się z tym, że mebel taki nie należy do najwdzięczniejszych. Jednakże problem pieca ciągle jeszcze istnieje, nie wszystkie bowiem nawet obecnie wznoszone budynki poza obrębem wielkich miast wyposażone są w CO, nie mówiąc już o tak zwanym starym budownictwie, gdzie ogrzewanie tradycyjne obejmuje większość mieszkań. W stosunku do pieca zastosować można metodę podobną do bojkotu towarzyskiego. To znaczy, po prostu udawać, że się go nie dostrzega, podkreślając to jeszcze przez utrzymanie bezpośredniego otoczenia w identycznej tonacji kolorystycznej, co i bojkotowany.